Natuursprong op de Strabrechtse Heide

Afgelopen zaterdag, 9 juni, stond er weer een enthousiaste groep vrijwilligers klaar om alle kinderen te ontvangen op station Eindhoven. Het was lekker weer en iedereen had er heel veel zin in. Bij de aanmelding werden de kinderen direct in groepjes ingedeeld. Ze werden voorgesteld aan de groepsbegeleiders en spraken alvast een klein beetje de dag door. Vandaag mochten de kinderen namelijk samen met de vrijwilligers mee naar de Strabrechtse Heide.

Voordat de bus ons daar heen bracht, maakten we eerst nog even een tussenstop bij het pannenkoekenhuis in Mierlo. Daar kregen alle kinderen een drankje en een grote pannenkoek. De sfeer zat er al goed in. Na een lekkere lunch gingen we met zijn allen weer terug naar de bus. Een behoorlijk lange rit, maar uiteindelijk waren we er dan écht: de Strabrechtse Heide. De heidegidsen van Staatsbosbeheer stonden ons al op te wachten en hadden er net zoveel zin in als wij!

Samen met de heidegidsen liepen we naar het startpunt. Daar hoorden we wat we precies gingen doen. De heidegidsen vertelden dat we met zijn allen op expeditie zouden gaan. De kinderen zouden tijdens deze expeditie verschillende werelden gaan ontdekken; zowel werelden onder water, als werelden in de lucht, op en onder het land. Per groep gingen er twee heidegidsen mee. Zij konden ons alles vertellen over wat de Strabrechtse Heide allemaal te bieden had.

Zo kwamen we onderweg verschillende planten en beestjes tegen. Gelukkig had de heidegids allerlei verschillende vergrootglazen en vangpotjes bij, zodat de kinderen de beestjes goed konden bestuderen.  Het was fantastisch wat de Strabrechtse heide ons allemaal te bieden had: zo vingen de kinderen sprinkhanen, vlinders, spinnen en kevers. Maar ook visjes, waterschorpioenen en zelfs een bloedzuiger werden gevangen. Dankzij de enthousiaste heidegidsen was het voor de kinderen niet alleen een leuke, maar ook een ontzettend leerzame dag. “We zijn echt op avontuur,” werd er hier en daar gezegd door de kinderen.

Na een aantal kilometers werd er een pauze ingelast waar de kinderen de tijd kregen om wat te drinken en te eten. Het was namelijk een erg warme dag, zeker op de open heide. Daarna hadden de kinderen weer genoeg energie om hun expeditie voort te zetten. Samen met de boswachters en de vrijwilligers ontdekten ze verschillende diertjes die zich op de Strabrechtse heide hadden genesteld. De Strabrechtse heide had ons zoveel te bieden, dat de tijd voorbij vloog! Voor dat we het wisten was de dag alweer voorbij en moesten de kinderen weer terug naar de bus.

Voordat de kinderen de bus in stapten, kregen ze nog een cadeautje van de boswachters. Een echt diploma omdat ze de expeditie hadden volbracht! De heidegidsen bedankten alle kinderen en hoopten ze nog snel weer terug te zien.

Na een geslaagde dag reed de bus weer terug naar Eindhoven ,waar alle papa’s en mama’s de kinderen al op stonden te wachten. We kunnen met zijn allen terug kijken naar een zeer geslaagde dag op de Strabrechtse heide. We willen nogmaals Staatsbosbeheer en de Bright Foundation bedanken en hopelijk tot volgend jaar!